Recept

Recept

Äppelpaj (ca 6 personer)

125 g smör

2 dl vetemjöl

1dl havregryn

1 dl socker

1/2-1 tsk kanel

3-4 dl skivade äpplen

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Blanda vetemjöl, havregryn och socker i en bunke.

Dela smöret  i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform och lägg i äpplen och strö över kanel och socker.

Häll över smuldegen över äppelbitarna och grädda i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg.

Äppelmos

3 kilo äpplen

3 dl vatten

1,5 kg socker

3 krm askorbinsyra

Skala äpplena fula delar och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar.

Dela äpplena i fjärdedelar och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.

Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.

Häll av vattnet.

Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp och sila passera sedan genom ex. ett durkslag så att kärnor osv försvinner.

Lägg äppelmoset i en kastrull.

Tillsätt socker och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.

Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.

Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.

Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.Sterilisera burkarna genom att värma dem i ugnen, värm upp ugnen till 100 grader och häll det varma moset och s-kruva på locket. Låt svalna!

asbysateri 2014