Fruktträdgården

Fruktträdgården

Fruktträdgården består av ca 75 äppelträd. Vi har både tidiga och sena sorter såsom Säfstaholm, Åkerö, Melon, Gul Richard, Oranier m.fl.

Vi har även ett par päronträd, bl.a. gråpäron. Dessa träd är väldigt gamla och ger fortfarande hyfsat med frukt. Nackdelen är att all frukt växer högt upp och kan vara svår att nå.

Under säsong öppnar vi för självplock till ett väldigt förmånligt pris. Våra äpplen är helt naturliga, inga besprutningsmedel används.

Det är en mycket trevlig upplevelse att plocka sina "egna" äpplen. Håll utkik efter när vi öppnar och kom och plocka. Ta gärna med en fikakorg och njut av att vara på landet. Flertalet av våra äppelsorter går att lagra länge.

*Gul Richard är en äppelsort som passar bra som ätäpple. Sorten mognar sent och passar bra till lagring. Gul Richard har odlats i Sverige sedan mitten av 1800-talet.

*Åkerö är en höstsort, uppkallat efter Åkerö slott i Flens kommun. Detta äpple går att lagra fram till jul men går alldeles utmärkt att äta direkt.

*Melon är en sort som även kallas för citronäpple passar både som ätäpple och köksäpple. Sorten mognar sent och kan lagras.

*Säfstaholm kommer ursprungligen från Vingåker och är syrligt i smaken. Passa bäst som ätäpple.

*Transparante blanche är en sommarfrukt och plockas i augusti, passar utmärkt till äppelmos och som ätäpple.

*Oranie är ett dessertäpple som mognar i september. Soretn är väldigt saftig och söt.

* Oljeäpplen har vi olika sorter av, namnet tros komma från det oljiga skalet. Passar bra som ätäpple och går utmärkt att pressa must av. Denna sort mognar i september.

*Astrakan är mjuk och söt och passar bra som ätäpple.

*Sötäpple är ett ätäpple, köttet är lite söt och väldigt saftigt. Påminner lite om transparante blanche men är lite sötare i smaken.

asbysateri 2014